Keju memang tercipta kerana prosesnya
menggunakan bakteria . Namun apa jadinya jika yang digunakan adalah
bakteria yang berasal dari tubuh manusia ?
Itulah yang dilakukan oleh saintis Christina Agapakis dan ahli aroma
Sissel Tolaas . Mereka membuat keju dari bakteria yang berasal dari
lubang hidung , kaki , mulut , ketiak , pusat dan air mata . Mereka
mengumpulkan sampelnya dari kulit artis , saintis , ahli antropologi dan
pembuat keju
Keju menjijikkan itu dibuat untuk projek " Selfmade " yang dipamerkan di
pameran biologi sintetik di Dublin . Melakui karya itu , mereka ingin
menunjukkan bakteria dalam tubuh yang diwakili dengan keju . Christina
mengatakan bahawa aroma keju tersebut akan sama dengan bau tubuh si
penderma bakteria .
Projek " Selfmade " itu menunjukkan kecilnya perbezaan antara bakteria
dalam tubuh manusia , yang sering dibersihkan , dengan di dalam keju
yang kerap kita makan . " Dengan membuat keju langsung menggunakan
bakteria dari tubuh , kami ingin menunjukkan hubungan bakteria sekaligus
mempersoalkan potensi untuk membangunkan dalam kehidupan , " ucap
Christina
No comments:
Post a Comment